Zelf bewust je relatie versterken

We willen allemaal een fijne relatie met onze partner en we zijn meestal bereid ons daar voor in te zetten.

Ook wanneer we niet tevreden zijn, blijven we vaak bij onze partner en proberen we naar vermogen het tij te keren. Omdat we begrijpen dat een relatie een zaak van twee personen is. En beseffen dat we door middel van onze eigen innerlijke houding en ons eigen gedrag een positieve invloed kunnen hebben.

Toch gedragen we ons onbewust anders wanneer we niet tevreden zijn. We ervaren meer afstand en dragen daar zelf meestal ook aan bij. Let bij wijze van oefening eens op je lichaamshouding. Hoe sta je, hoe zit je als jullie met elkaar praten en naar elkaar luisteren? Ons lichaam liegt nooit. Oprechte interesse en een open houding komen tot uitdrukking in ons lichaam.

We zijn in eerste instantie geneigd onszelf te beschermen. We doen meestal wat goed en logisch is voor ons. En dat is niet per definitie wat goed is voor ons samen, voor onze relatie.

Tips

Hieronder volgen een paar opmerkingen en tips waarvan is gebleken dat ze helpen in de praktijk.

  • Neem elkaar niet voor lief. Toon oprechte belangstelling voor elkaar en neem de tijd voor elkaar. Ga ervan uit dat je je partner nooit helemaal kent.
  • Luister met aandacht vanuit de wens je partner te willen begrijpen. Denk niet dat je 'al weet wat er komt', denk niet voor elkaar. Luister 'met oren op steeltjes' en hoor wat jij niet kent. Je partner is anders dan jij en denkt en voelt zich anders dan jij. Probeer je daarom te verplaatsen in je partner. En als je het toch denkt te weten, check dan of dat wat je denkt ook echt waar is.
  • Stop met het geven van kritiek. Start met het uiten van waardering. Voor alles dat je voor lief neemt. Voor alle (onhandige) pogingen het anders, beter te doen. Ook als je de waardering zelf mist van je partner.
  • Ga uit van de goede intentie van je partner. Misschien zijn jullie langzaam ontmoedigd geraakt en lijkt het alsof de 'wil' er niet meer is. Warm het vuurtje weer op, geef aan wat je wensen zijn. Zeg bijvoorbeeld: 'ik wil het weer leuk hebben met je, ik zou zo graag weer met je willen lachen'.
  • Accepteer dat je oké en genoeg bent zoals je bent en je partner ook. Stel je verwachtingen bij, wees realistisch en richt je aandacht op wat goed gaat. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Boeken

Lees je graag? Hier een paar boekentips: 'Houd me vast' (Sue Johnson), 'Blijf toch bij me' (Petra Deij), 'Verslaafd aan Liefde' (Jan Geurts), 'Learning Couples' (Zivit Abramson),

Waar wacht je nog op?

Wanneer de liefde bekoelt en de afstand tussen partners groeit, reageren we allemaal op onze eigen manier. Sommige mensen vermijden een lastig gesprek uit angst voor een conflict of gedoe. Anderen reageren emotioneel omdat ze zich niet gezien of gehoord voelen en gaan over tot de aanval.

Pijnlijk ping-pongen

Vaak raken partners verzeild in een pijnlijk ping-pong gevecht en discussies die de zaak alleen maar verslechteren. En waarbij beide partners aandeel in en last van hebben.

We vinden het meestal volkomen logisch en normaal wat we zelf denken, voelen en doen. Onze privé logica steunt en bevestigt ons hierbij onvoorwaardelijk. We beseffen onvoldoende dat onze partner eveneens over een eigen unieke privé logica beschikt en het net zo logisch en normaal vindt wat h/zij denkt en voelt.

Zien wat we denken te zien

Toch is het heel belangrijk te beseffen dat we allemaal door onze eigen beperkte en gekleurde bril naar de werkelijkheid kijken. We zien niet wat er is, maar wat wij denken en ervaren dat er is: ons eigen perspectief.

"Iedereen hoort alleen dat wat hij begrijpt."  - Johann Wolfgang von Goethe

Luisteren om elkaar echt te begrijpen

Wanneer we onze relatie willen versterken, is het nodig dat we weer beseffen dat we allemaal onze eigen werkelijkheid, ons eigen perspectief hebben. Dat het perspectief en de logica van mijn partner net zo vanzelfsprekend is voor hem of haar als mijn perspectief en logica is voor mij. Je verplaatsen in je partner is niet hetzelfde als je partner gelijk geven. Het betekent dat je je wilt voorstellen en meevoelen hoe het is om je partner te zijn.

Pas wanneer we bereid zijn ons te verplaatsen in het perspectief van onze partner, en hem of haar beter willen leren kennen, ontwikkelen we meer begrip. Gezonde mensen die zich begrepen voelen door hun partner zijn op hun beurt bereid hun partner te willen begrijpen. We leren elkaars wensen en grenzen beter kennen en respecteren. We leren respectvol rekening met elkaar en onszelf te houden. Liefde gaat nooit ten koste van iets of iemand.

"De vijand van een liefde is nooit buiten, het is niet een man of een vrouw, het is wat we missen in onszelf - Anais Nin