Veel mensen voelen zich onzeker omdat ze zijn gaan geloven dat ze de waardering van anderen nodig hebben om zich goed te kunnen voelen over zichzelf. Maar wat is het gevolg hiervan?

Iedere keer dat je waardering oogst van iemand anders, voel je je tijdelijk even goed. En misschien opgelucht. Vaak is dat van korte duur. In mum van tijd sta je weer op de uitkijk in afwachting van de volgende blijk van waardering. En terwijl je wacht, groeit je onzekerheid. Je vraagt jezelf af: ‘heb ik er wel goed aan gedaan?’ of ‘vind de ander het wel goed wat ik doe?’. Hoe langer de waardering van anderen uitblijft, hoe meer je twijfel groeit en hoe onzekerder jij wordt.

Ben je het wachten, de twijfel en onzekerheid beu? Wil je niet meer afhankelijk zijn van de waardering van anderen? Neem dan het heft in eigen hand en richt je aandacht op de enige persoon waar je altijd direct invloed op hebt: Jezelf. Waardeer jezelf.

Vraag jezelf in het vervolg af: ‘Vind ik dat ik het goed heb gedaan? Ben ik tevreden met wat en hoe ik gehandeld heb? Heb ik gedaan wat ik belangrijk vind?’

Wees oprecht en geef jezelf een eerlijk antwoord. Geef jezelf de waardering wanneer je achter je keuzes en gedrag staat. Durf ook te zien waarover je niet tevreden bent. Veroordeel jezelf echter nooit. Schuld en schaamte vertragen onze ontwikkeling. Waarom zouden we ons eerst slechter moeten voelen om te leren van ons gedrag en beter te worden?

Bepaal zelf hoe jij wilt zijn als mens, als partner, ouder, als collega, als werkgever, als vriend of vriendin. Wil je behulpzaam zijn, vriendelijk, mild, duidelijk? Bepaal zelf wat jij waardevol vindt en meer zou willen zien in de wereld. En zet je daar vervolgens voor in. Niets geeft zoveel voldoening als je inzetten voor doelen die jij waardevol vindt. Zo versterk jij je gevoel van eigen waarde.

Creëer met andere woorden je eigen kompas. En volg daarmee je eigen koers. Niet die van anderen. Leer van je ervaringen en pas je koers vervolgens aan wanneer jij dat nodig vindt. Natuurlijk kan de feedback van anderen je hierbij helpen. Jij bepaalt echter zelf of jij je laat inspireren door wat anderen zeggen of niet. Je kunt de mening van anderen onderzoeken en zelf bepalen wat je daarvan waardevol vindt aan de hand van jouw eigen kompas. Wat je waardevol vindt, laat je binnenkomen en wat je niet waardevol vindt, laat je bij de ander. Dit lukt je beter als je andere mensen als vrienden beschouwd en niet als tegenstanders of vijanden.

Deel daarnaast fijne momenten en ervaringen met anderen. En wees gul in het uiten van je waardering voor wat anderen doen. Geef bijvoorbeeld ook eens aan wat hun gedrag voor jou persoonlijk betekent. Beschrijf wat het met je doet. Zo geef je de waarde die de ander heeft voor jou, aan de ander terug. Je stelt je kwetsbaar op en erkent dat de ander je op een aangename manier heeft geraakt.
Hierdoor geef je het bijbehorende aangename gevoel een mooie plek in je innerlijke ervaringswereld. De ander kan op zijn of haar beurt de eigen waarde versterken. Een mooi voorbeeld van hoe ‘je kwetsbaar opstellen’ verbindend en versterkend kan werken in relaties.

Wacht niet op een geschikt moment en tot anderen het veilig maken voor jou. Maak het moment geschikt en maak het veilig voor anderen en jezelf.

Dat voelt een stuk zekerder. Je verzekert je van jezelf en ‘zekert’ je in jezelf. Krachtiger kan haast niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *