Het is algemeen bekend dat mensen zich verbonden willen voelen met andere mensen – denk aan ouders, partners, kinderen, vrienden, teamgenoten – en van betekenis willen zijn voor anderen. Weten dat je er bij hoort – in je gezin, bij je vrienden, op je werk, in je team – is voor de meesten van ons niet genoeg. We willen het ervaren, we willen ons verbonden voelen. Veel mensen die zeggen dat ze deze behoefte helemaal niet hebben, zijn vaak teleurgesteld en ontmoedigd geraakt in hun relaties met andere mensen.

Je verbonden voelen met anderen, motiveert je bij te dragen, te doen wat nodig is voor het grotere geheel.  Of dat nu de relatie met je partner, je gezin, familie, je team,  je buurt,  je vriendengroep, de wereld om je heen is. Je ervaart meer voldoening wanneer je handelt in het belang van de groep/gemeenschap waar jij je bij voelt horen dan wanneer je handelt uit eigen belang.

Centrum Animare opent vanaf 1 april  2022 haar deuren voor iedereen die zich (weer) verbonden wil voelen, met zichzelf en met andere mensen. Onze wereld is de afgelopen tientallen jaren enorm veranderd en veel mensen hebben, in hun pogingen deze veranderingen het hoofd te bieden, het contact verloren met hun kern,  datgene waar ze voor staan, naar streven en aan willen bijdragen. Daarbij speelt het thema ‘grenzen’ en hoe je met je eigen grenzen en die van anderen omgaat, vaak een grote rol. Ook als je voornamelijk last hebt van hoe anderen met jouw grenzen omgaan.

Veel mensen ervaren dat ‘ze zichzelf verloren hebben’ of ‘telkens weer verliezen’ in relaties met anderen, in  hun werk. Soms voelen zij zich leeg voelen van binnen of voelen zelfs helemaal niets meer. Ze vragen zich af hoe dat kan omdat dit jaren geleden nog anders was.

Sommige mensen weten nog altijd niet wat ze later willen worden, ook al zijn ze inmiddels de vijftig genaderd of gepasseerd. Ze lopen vast in hun denken over de gevolgen als ze dit of als ze dat…..

Anderen voelen zich wel eens machteloos, alleen of eenzaam in hun relatie met dierbaren. Wat ze ook proberen en geprobeerd hebben om de relatie te verbeteren, leidt niet tot het voelen van meer verbondenheid.

Vanuit Centrum Animare train ik mensen in eerste instantie de relatie met zichzelf te herstellen. Een proces waarbij je je niet altijd direct ‘goed’ hoeft te voelen.  Veel mensen zullen eerst onder ogen moeten komen wat er onbewust scheef is gegroeid, te weinig aandacht heeft gekregen of uit de weg is gegaan. Er is moed nodig om dit te durven waarnemen, erkennen en onderzoeken.

‘Luisteren om te begrijpen in plaats van luisteren om te reageren’ is een vaardigheid die in de training nodig is en wordt geoefend.

Let wel, een training kan behoorlijk wat impact hebben en gevoelens van onrust met zich mee brengen. Mensen die kampen met heftige onverwerkte trauma’s kunnen beter contact op nemen met een individuele hulpverlener.

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer? Houd dan deze website in de gaten of neem contact met me op.  Ik vertel je er graag meer over.

Graag tot horens en ziens,

Pauline Hofstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *