Van Harte Liefhebben

Vraag jij je wel eens af ‘waar is die prins(es) gebleven op wie ik verliefd werd?’ en  ‘ben ik nog wel degene waar mijn partner voor gevallen is?

Voor lief nemen?

Merk je dat je steeds meer gaat letten op wat je niet leuk vindt aan je partner? Nemen jullie elkaar steeds vaker voor lief? Denk je te weten wie je partner is? Maak jij je zorgen of de ijstijd in jullie relatie is aangebroken en wat je kunt doen om de boel weer op te warmen? Sta je op het punt de handdoek in de ring te gooien maar twijfel je bij het nemen van deze grote stap?

Als je deze vragen herkent, kan begeleiding uitkomst bieden.

Tijd voor relatieonderhoud!

Een relatie is een zaak van twee personen.
Beide partners kunnen de relatie ontwrichten en beide partners kunnen, los van elkaar, een verbetering in gang zetten.

Je geliefd voelen is niet ‘houden van’.

Veel mensen reageren ‘lief’ wanneer ze zich geliefd voelen. Wanneer ze zich een periode minder of niet geliefd voelen, slaat de twijfel toe. Houd ik nog wel van je? Maar ‘houden van’ omvat meer dan een aangenaam gevoel en een impulsieve reactie op ‘lief’ gedrag van je partner. ‘Houden van’ is proactief en heeft als doel: ‘ik wil dat jij je geliefd voelt door mij’. Wanneer beide partners op deze manier van elkaar houden, zullen beiden zich respectvol gedragen en zich geliefd voelen.

Jij en Ik

Wanneer we verliefd zijn en een relatie beginnen, gedragen we ons als partners onbewust op een manier die door de ander als prettig wordt ervaren.

Hierdoor voelen we ons beiden geliefd, geaccepteerd en waardevol.

De zonzijde

We ervaren verbondenheid en willen graag bij elkaar zijn. We zoeken vaak lichamelijke nabijheid, vertrouwen elkaar en elkaars goede bedoelingen.

We ontspannen en zijn op ons best: vriendelijk, behulpzaam, vergevingsgezind, grappig, geduldig, begripvol, geïnteresseerd, meelevend.

De schaduwzijde

Wanneer er problemen ontstaan, gedragen we ons als partners onbewust op een manier die door de ander als onprettig wordt ervaren. Hierdoor voelen we ons vaak afgewezen, onbegrepen, bekritiseerd, niet gezien, niet gehoord, of zelfs waardeloos. We ervaren afstand tot onze partner en stress. In een poging de oude – in onze ogen ‘normale’ – situatie  te herstellen, gedragen we ons meestal niet zo best: we reageren onvriendelijk, afstandelijk, koel, kritisch, betweterig, verdedigend, angstig, vermijdend.

Patroon doorbreken

Het kan lastig zijn alleen of met z’n tweeën het tij te keren. Zeker als jullie blijven steken in verwijten, ruzie maken, omzeilen, vermijden en negeren. Begeleiding bij relatieproblemen kan helpen de boel vlot te trekken. Pas wanneer we luisteren om te begrijpen in plaats van te reageren, ontstaat er echt contact.