Begeleiding van ouders in 2021

Wil je graag de relatie met je kind goed houden èn van harte opvoeden? Zowel warm, respectvol als duidelijk zijn, maar weet je niet hoe je dat doet?  Wil jij jezelf als ouder ontwikkelen en ben je gemotiveerd nieuwe inzichten op te doen? Ben je nieuwsgierig en durf je nieuw gedrag te onderzoeken en uit te proberen? Ik help je graag vooruit! Let op: een afspraak maken is nog mogelijk tot half december 2021.

Creatieve kracht

Kinderen vormen al heel jong ideeën over zichzelf, anderen en de wereld om hen heen. Vooral op basis van wat er in hun eigen gezin gebeurt. Ze zijn creatief en trekken hun eigen conclusies op basis van wat ze waarnemen en ervaren in relaties met anderen.

Zo leren ze over invloed, macht en onmacht, zelfstandigheid en afhankelijkheid, respect en respectloosheid, dwang en verantwoordelijkheid. Onbewust vormen zij zich ook ideeën over hun positie ten opzichte van andere mensen.

Storende kinderen zijn ontmoedigde kinderen

Gedrag van kinderen staat niet op zichzelf en begrijp ik altijd binnen de sociale context waarin het optreedt.

Wanneer een kind ontmoedigende  ideeën over zichzelf ontwikkelt in de relatie met ouders/verzorgers als: 'ik hoor er alleen maar bij als ik aandacht krijg', 'ik voel me alleen de moeite waard als ik mijn zin krijg', of 'ik voel me alleen geliefd als ik geholpen word', kan dit leiden tot gedrag waar anderen zich aan storen.

We zullen daarom samen onderzoeken welke patronen er spelen binnen het gezin tussen de verschillende gezinsleden. En ja, waarschijnlijk zullen we het ook hebben over wat je als ouder zelf hebt ervaren vroeger in de relatie met je ouders en verkennen hoe dit van invloed is op jouw relatie met je kind.

 

Werkwijze, tarief en vergoeding in 2021

Voor ons eerste gesprek, stuur ik je een intake-formulier waarop je al wat informatie kwijt kunt. Hierdoor is er tijdens het gesprek direct aandacht voor waar je aan wilt werken.

Tijdens de sessies verkennen we nieuwe ideeën en nieuwe mogelijkheden. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de manier waarop je deze informatie interpreteert en wat je er vervolgens mee doet. Ook voor een éénmalig adviesgesprek ben je tot half december 2021 van harte welkom!

Inzet en Gereedschap

Als jij je wilt ontwikkelen als ouder en in beweging komt, ondersteun ik je van harte.

Ik ga ervan uit dat investeren in de relatie met je kind de beste basis vormt voor de opvoeding. En dat alle mensen - zowel ouders als kinderen - uniek en gelijkwaardig zijn en het nodig hebben te ervaren dat zij:

  • Er onvoorwaardelijk bij horen en de moeite waard zijn om van te houden zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen
  • Als mens goed genoeg zijn ook al gaat er wel eens wat mis
  • Het verdienen met respect behandeld te worden
  • Capabel zijn, iets goed kunnen doen, zich kunnen ontwikkelen en zelfstandig kunnen handelen
  • Waardevol en nodig zijn, van betekenis zijn voor anderen en bijdragen
  • Moedig zijn, veerkracht hebben om met lastige situaties om te (leren) gaan

Tarief

Ik reken per sessie tot 1 uur en €85,00 (sessie met 1 ouder) of €110,00 (sessie met beide ouders), ook voor het eerste gesprek. Afspraken worden in overleg gemaakt. Een afspraak kosteloos annuleren en wijzigen is tot 48 uur van te voren mogelijk. Wanneer een afspraak binnen 48 uur geannuleerd of gewijzigd wordt, zonder dat er sprake is van een noodsituatie, breng ik 50 % van de kosten van de factuur in rekening. Voor vergeten afspraken reken ik het uurtarief.

Vergoeding

Begeleiding bij opvoedkundige vragen vanuit Centrum Animare worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Vanaf januari 2022 worden er geen nieuwe begeleidingstrajecten meer gestart vanuit Centrum Animare.