Begeleiding van ouders

Wil je graag van harte opvoeden, zowel warm en duidelijk zijn, maar weet je niet hoe? Loop je in de praktijk tegen situaties aan waarvan je niet goed weet hoe je ze moet opvatten, laat staan reageren? Weet je soms niet waar je nu 'goed' aan doet?

Voorbeeld

Merk je dat je kind heel anders reageert dan je had verwacht? Of reageer je zelf op een manier die je liever niet wilt?Wat je van opvoeding weet, is wat je van opvoeding hebt ervaren. Dat kan je in de praktijk helpen maar soms ook niet.

Projectie van eigen wensen

Veel ouders projecteren hun eigen behoeftes en verlangens onbewust op kinderen en op de relatie die zij nastreven met hun kinderen. De gevolgen zijn meestal niet zoals zij zich dat hadden voorgesteld.

Storend gedrag

Storend gedrag van kinderen vat ik in eerste instantie op als ontmoedigd gedrag. Een kind ervaart misschien niet dat het erbij hoort, geliefd en waardevol is, een taak zelfstandig kan volbrengen, iets goed kan doen, op een positieve manier kan bijdragen. We kunnen samen onderzoeken welke patronen er spelen binnen het gezin. Gedrag van kinderen begrijp ik altijd in samenhang met de sociale context.

Contact

Heb je vragen? Aarzel niet en neem contact op. Ook wanneer je gewoon eens een keer wilt afspreken voor een éénmalig consult, je bent van harte welkom.

Werkwijze en vergoeding

Wanneer we een afspraak hebben gemaakt voor een eerste gesprek, stuur ik je een intakeformulier toe waarop je al wat gegevens kunt invullen. Hierdoor is er tijdens ons eerste gesprek tijd direct aandacht voor je of jullie hulpvraag. Weet dat ik mensen niet behandel, wel begeleid. Als ouder ben en blijf je zelf verantwoordelijk voor hoe je de informatie interpreteert en welke beslissingen je neemt op basis van de gesprekken die we samen voeren.

Mensvisie

Ik baseer me als psycholoog op de holistische en optimistische psychologie van Alfred Adler. Dat betekent dat ik er van uit ga dat alle mensen (en dus ook kinderen) het nodig hebben te ervaren dat zij:

  • Erbij horen, geaccepteerd worden, geliefd zijn
  • Capabel zijn, iets goed kunnen doen, zelfstandig kunnen handelen
  • Waardevol en nodig zijn, van betekenis zijn en bijdragen
  • Moedig zijn, veerkracht hebben om met lastige situaties om te (leren) gaan

Gesprekken

Ik reken per sessie 1 uur en €85,00. Afspraken worden altijd in overleg gemaakt.Een afspraak kosteloos annuleren en wijzigen is tot 48 uur van te voren mogelijk. Wanneer een afspraak binnen 48 uur geannuleerd of gewijzigd wordt, zonder dat er sprake is van een noodsituatie, breng ik de kosten van de factuur in rekening.