Hoe vaak zeggen we niet tegen iemand die niet lekker in z’n vel zit: ‘zorg goed voor jezelf!’. We bedoelen dan: ‘doe datgene waar je behoefte aan hebt, doe wat je nodig hebt’.

Vaak is het gemakkelijk gezegd en minder gemakkelijk gedaan. Wanneer je je somber en neerslachtig voelt, wil je soms liever wegkruipen in een hoekje dan naar buiten gaan, sporten, boodschappen doen en een gezonde maaltijd maken.

Doen waar je behoefte aan hebt, wordt nogal eens verward met doen waar je op dat moment zin in hebt. En doen waar je zin in hebt, is niet altijd wat je vooruit helpt. In plaats van contact te zoeken met een vriend(in) als je je eenzaam voelt, op de bank kruipen met een bak chips. In plaats van je eigen wensen en grenzen leren aangeven, gevoelens van onzekerheid verdoven met hasj, alcohol of drugs. In plaats van leren hoe je met fouten om kunt gaan, ze verdoezelen en je verantwoordelijkheid voor de gevolgen uit de weg gaan.

‘Self care’: doen wat nodig is, en wat op de lange termijn vruchten afwerpt, wordt vaak verward met ‘self medication’: doen wat op de korte termijn rust geeft, verdooft, afleidt en op de lange termijn schadelijk blijkt.
‘Self medication’ is vaak verleidelijk maar stagneert en saboteert vaak onze ontwikkeling. We kunnen er allerlei lichamelijke klachten en relationele problemen van krijgen.

Gelukkig is er een prettige manier om je mentale en fysieke ontwikkeling een flinke boost te geven. Een manier waarbij het onderscheid tussen ‘self care’ en ‘self medication’ vervaagt. Een paar uur uit je dak gaan en je overgeven aan een van de gezondste verslavingen die er zijn: dansen, swingen, bewegen op je favoriete muziek. Wie beweegt, herstelt immers sneller. En van swingen kikker je fysiek en mentaal weer helemaal op.

Bewegen op muziek kun je iedere dag doen. Thuis in je huiskamer, tijdens het koken, een uur voordat je gaat slapen. Alleen of samen met je partner, met je kinderen.
En woon je in of in de buurt van de Wijk? Kom dan op 24 januari 2020 naar de Havezate en neem vooral anderen mee!
Alfred Adler heeft niet voor niets gezegd: ‘life happens at the level of (dance) events, not words’! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *