Ook wel eens het idee dat je niks fout doet en dat het toch verkeerd afloopt? Of het nu de relatie met je partner, collega of vriend betreft?

Conflicten tussen mensen beginnen vaak doordat gedrag anders wordt opgevat dan is bedoeld. Degene die wordt ‘mis-verstaan’ probeert vervolgens de ander uit te leggen wat wordt bedoeld. De ander ervaart onbegrip en wil op zijn of haar beurt ook gehoord worden.

En zo ontstaat een ping-pong spel dat aardig uit de hand kan lopen. Het gevolg is meestal dat beide partners afstand ervaren, zich niet goed begrepen, gekwetst of zelfs veroordeeld voelen. De relatie bekoelt voor korte of langere tijd.
Het tij keert doordat één van de twee bewust toenadering zoekt, het goed wil maken. Als dit lukt en de ander deze uitgestrekte hand dankbaar aanneemt, ervaren beiden weer contact en meer nabijheid.

Hoe je weer nader tot elkaar komt, is te leren. Dat is het goede nieuws. Fijne relaties hoeven niet zonder conflicten of misverstanden te zijn. Het komt op de kwaliteit van het ‘goed maken’ aan of partners zich weer veilig verbonden voelen.

Wanneer er negatieve ping-pong patronen ontstaan en de afstand lijkt toe te nemen, kan het verstandig zijn aan de bel te trekken en begeleiding te vragen bij het leren de verbinding op een veilige manier te herstellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *