Veel mensen vragen zich wel eens af of ze nog wel van hun partner houden. Ze realiseren zich dat het ‘gevoel’ weg is. En als het ‘gevoel’ weg is dan houd ik waarschijnlijk niet meer van je. Het ‘gevoel’ moet er zijn, als bewijs dat ik van je houd. Maar hoe ontstaat dat ‘gevoel’ eigenlijk? En is dat ‘gevoel’ wel gebaseerd op ‘houden van’?

Wanneer we verliefd op elkaar worden dan voelen we ons opperbest in elkaars aanwezigheid. We voelen ons vaak geliefd, gezien, gehoord, begrepen, thuis in de nabijheid en armen van de ander. Het gelukzalige gevoel heeft alles te maken met wat de ander doet en hoe wij ons daarbij voelen. Als reactie gedragen wij ons meestal opperbest en laat dat nu net de manier zijn waarop de ander zich geliefd en gewaardeerd voelt.

De perfecte match om ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ te ervaren.

Maar dan komt de dag dat dit heerlijke patroon van actie en reactie doorbroken wordt. Er verschijnt een wolk voor de zon, er valt een schaduw en het wordt iets kouder tussen ons. We zetten alles op alles om deze wolk teĀ  omzeilen met als doel ons weer geliefd te voelen en weer de warmte en nabijheid te ervaren.

Op deze manieren starten relaties vaak. Vanuit het ‘me geliefd voelen door jou’ en de wens dit zo te willen blijven ervaren. Onze reacties zijn vaak onbewust gericht op het herstellen van wat er eerst was. Het is een voorwaardelijk patroon waarbij we ‘lief’ reageren wanneer we ons geliefd voelen. We geven (liefde, begrip) om (liefde, begrip) te ontvangen.

‘Houden van’ is echter iets anders dan een reactie op ‘me geliefd voelen’. ‘Houden van’ is de stap naar Liefde met een L. De ontwikkeling van ‘me geliefd voelen’ naar een volwassen relatie tussen twee gelijkwaardige partners die van elkaar willen houden.

‘Houden van’ is proactief en niet afhankelijk van wat de ander doet. Het is een keuze, een innerlijke houding: ‘Ja, ik wil dat het jou goed gaat. Ik wil dat jij je geliefd voelt door mij! ‘Houden van’ is iedere dag opstaan en naar je partner kijken en je innerlijke ‘knop’ op ‘AAN’ zetten. Ja, ik wil het fijn hebben met jou vandaag. Ik wil me inspannen en jou laten ervaren dat ik je liefheb, enorm waardeer en respecteer.

‘Houden van’ betekent dat ik met mijn hart naar je kijk en met genegenheid aan je denk. Ik laat me niet alleen maar leiden door wat je op dit moment doet. Ik wil je laten ervaren dat ik belangstelling voor je heb, dat ik je begrijp. ‘Houden van’ betekent geven om te geven, zonder iets terug te willen ontvangen. Het is de volwassen vorm van Liefde en niet een reactie op ‘me geliefd voelen’. Het is Liefde voor de ander, omwille van de ander met een hoofdletter L.

Wanneer beide partners op deze manier van elkaar houden, behoeden ze elkaar voor eenzaamheid en ervaren ze beiden dat ze geliefd zijn en gewaardeerd worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *